Skoči na glavno vsebino

UČENJE

Kje naj se učim?
Najdi si svoj prostor za učenje, ki naj bo čist, urejen, dobro osvetljen in prezračen. Na mizi imej le tiste knjige in zvezke, ki jih potrebuješ za učenje. Nikakor se ne uči zraven prižgane televizije ali računalnika, saj boš tako težje ostal osredotočen le na učenje.
ucenje1
Kdaj je naj učim?
Vsakodnevno in sprotno učenje je najučinkovitejše. Sam si določi ure učenja, ki naj bodo vsak dan ob istem času. Ne uči se takoj po obroku in izogibaj se poznih večernih ur.
Priporočljivo si je narediti svoj urnik, na katerega vpišeš vsakodnevne obvezne aktivnosti (pouk, popoldanske športne treninge, glasbeno šolo …). Določi čas za domačo nalogo in učenje ter dopiši čas za zabavo (prosti čas).
Urnik naj bo na vidnem mestu zraven prostora učenja.
ucenje4
Kako se naj učim?
Najprej ponovi snov, ki ste jo tisti dan jemali v šoli, saj si je boš tako več zapomnil, kot če bi čakal do testa.
Ne uči se podobnih predmetov enega za drugim (npr. zgodovine in geografije), saj boš naučeno snov hitreje pomešal. Težje predmete se uči na začetku, dokler si že spočit, lažje si pusti za konec.
1. Preglej tekst (podčrtaj naslove, preglej slike, tabele …), da dobiš vpogled, koliko učenja te čaka.
2. Pri branju teksta podčrtuj ali izpisuj ključne besede.
3. Na koncu vsakega poglavja snov ponovi s svojimi besedami brez gledanja v zvezek ali knjigo.
4. Pred učenjem novega gradiva in po učenju ponavljaj, ponavljaj in ponavljaj! Brez ponavljanja boš snov hitreje pozabil.
Uči se z razumevanjem. Razumeti snov pomeni, da informacijo povežeš s tem, kar že znaš. Če katere besede ne razumeš, poišči razlago v slovarju, na internetu ali koga vprašaj.
Učenje naj traja od 30 do 40 min, nato naredi krajši odmor (5-10 min). Med odmorom pojdi na zrak ali se vsaj odmakni iz prostora učenja.
Veliko je razlogov, zakaj nekateri učenci ne dosežejo želenega rezultata. Morda imajo strah pred spraševanjem, občutijo pritisk staršev, učiteljev ali celo njih samih. Nekateri se ne znajo učiti …

Slaba ocena ne pomeni, da je nekdo slab učenec ali nesposoben, ampak služi kot informacija, da se nisi dovolj potrudil. Če si se učil in dal vse od sebe, rezultat pa ni takšen kot ti želiš, poišči pomoč staršev, učiteljev ali šolske svetovalne službe. Ne učimo se za šolo, marveč za življenje.
Seneka

ucenje3
Pripravili: Katja Sivka in Natalija Herič

(Skupno 963 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost