Skoči na glavno vsebino

(1. 9. 2020 – 31. 8. 2023)

Z mednarodnim projektom Meja ločuje, kultura združuje želimo pokazati, da se lahko različne kulture povežejo, najdejo skupne vrednote in širijo pozitivno idejo multikulturnosti.

Učenci iz Slovenije (I. OŠ Rogaška Slatina), Hrvaške (Osnovna skola Tina Ujevica,Šibenik)in Srbije (Osnovna skola »Zarko Zrenjanin, Novi Sad) bodo imeli možnost doživeti pravo medkulturno izkušnjo.

Nastalo bo več predstavitev kulturne in naravne dediščine, videoposnetki Flashmobov, likovne razstave, redna integracija filmske vzgoje in biblioterapije v pouk, ustvarjalne in plesne delavnice, e-knjiga s sporočili prijateljstva in strpnosti

In še cilji projekta:

 • izmenjati dobre učne prakse med šolami;
 • preizkušati inovativne metode poučevanja;
 • izvajati delavnice za spodbujanje strpnosti;
 • doseči zanimanje učencev, staršev in zaposlenih za spoznavanje drugih navad in kultur;
 • spodbujati ustvarjalnost;
 • redno vključevati uporabo IKT v vzgojno izobraževalno delo;
 • več sodelovalnega učenja med učenci;
 • lažje sprejemanje kulturnih razlik;
 • spodbuditi zanimanje za kulturno in naravno dediščino ter širjenje njenega pomena;
 • spodbuditi razmišljanje o zaposlovanju mladih na področju kulture;
 • doživeti medkulturno izkušnjo, širiti obzorje in razgledanost.

Mednarodno sodelovanje med šolami v času koronavirusa

V letošnjem šolskem letu učenci in učitelji v okviru Erasmus+ projekta Meja ločuje, kultura združuje pridno izvajamo vrsto projektnih aktivnosti v skladu z vsemi varnostnimi ukrepi.

Tako smo že predstavili projekt na šoli in v lokalni skupnosti, izbrali projektno skupino učiteljev in učencev, risali in izbrali logotip projekta, plesali tradicionalne plese, naredili eTwinning učilnico, se učili o kulturni in naravni dediščini ter jo upodabljali.

V mesecu marcu pa smo se opogumili in izpeljali tudi prvi del virtualne učne mobilnosti z naslovom Me and my culture.

23 učencev iz treh šol se je srečalo preko aplikacije Zoom. V prvem delu srečanja so učenci spoznavali svoje vrstnike v manjših skupinah.  V drugem delu je sledilo kratko predavanje o kulturni in naravni dediščini. V zadnjem delu pa so učenci sami izdelovali predstavitve svoje države, mesta in šole ter jih predstavili v angleškem jeziku.

Naši hrvaški partnerji so o srečanju zapisali: »Susret je bio vrlo zanimljiv i koristan: upoznali smo naše partnere i sudionike „uživo“, dopisivali se i komunicirali na engleskom, vidjeli kako izgledaju druge škole te naučili o prirodnoj i kulturnoj baštini gradova i zemalja partnera.«

 

 

1. virtualno srečanje

Koordinatorica projekta. Katja Sivka

 

Mednarodno srečanje učencev v Šibeniku

Med 29. 11. in 3. 12. 2021 smo se pet učenk I. OŠ Rogaška Slatina in dve
strokovni delavki udeležile aktivnosti učenja poučevanja in usposabljanja v
Šibeniku.
Skupaj z učenci partnerskih šol smo preživeli pet aktivnih, zanimivih, kulturno
obarvanih delovnih dni.
Spoznali smo mesto Šibenik, njegovo zgodovino, kulturno dediščino, navade in
način življenja. Učenke so navezale močne vezi s hrvaškimi in srbskimi vrstniki.
Več o srečanju si lahko pogledate NA PREDSTAVITVI.
Naslednje projektno srečanje je predvideno v mesecu marcu v Novem Sadu.

Koordinatorica projekta:
Katja Sivka

 

Učenci I. OŠ Rogaška v Novem Sadu

Deset učencev I. OŠ Rogaška Slatina je odpotovalo so na 5-dnevno aktivnosti
poučevanja, usposabljanja in učenja v letošnjo evropsko prestolnico kulture. V
Novem Sadu so bivali pri gostoljubnih domačinih, obiskovali odlične muzeje, preko
delavnic pa spoznavali kulturo Srbije.
Najbolj v spominu jim ni ostal le zanimiv program, temveč zelo prijazni, ustvarjalni in
odprti vrstniki, s katerimi bodo ostali povezani tudi v prihodnje. S seboj domov so
odpeljali en del sproščenosti, saj jo v teh časih vsi potrebujemo.

Več o aktivnostih si lahko preberete na tej povezavi.

Stolp z uro, ki je zaščitni znak Novega Sada, znan tudi kot „pijana ura“, saj njegov
veliki kazalec kaže ure, mali pa minute.

Koordinatorica projekta:
Katja Sivka

 

Kultura nas povezuje

Rogaška Slatina je postala med 11. 4. in 15. 4. 2022 prostor učenja in druženja za
32 učencev, ki so se v okviru Erasmus plus projekta Meja ločuje, kultura združuje
udeleževali projektnih aktivnosti.
Učenci iz Novega Sada in Šibenika so prebivali pri družinah učencev I. OŠ Rogaška
Slatina, čez dan pa aktivno sodelovali na delavnicah v šoli in naši okolici.
Izvajale so se vsebine na temo spodbujanja kulturne različnosti, učenci so se izražali
skozi glasbo, likovno ustvarjanje, ples in kulinariko. Pogovarjali so se o strpnosti, se
seznanili z vrstniško mediacijo, igrali Muco Copatarico, obiskali Anin dvor, se
povzpeli na stolp na Janini, se sprehodili po učni poti domačije Pomona ter obiskali
Steklarno Rogaška Slatina. Zadnji dan so se odpeljali v Maribor na ogled mesta in
gledališke predstave v Slovenskem narodnem gledališču.
Svojo izkušnjo je eden izmed udeležencev na kratko opisal: »Bilo je odlično,
koristno, inspirativno!«

Več o aktivnostih si lahko preberete s klikom na to povezavo.

Katja Sivka,
koordinatorica projekta


PRIHODNOST DEDIŠČINE

Šibenik je med 3. in 7. oktobrom znova postalo mesto druženja učencev treh osnovnih šol iz treh različnih držav; Hrvaške, Srbije in Slovenije.

Kar osem učencev I. OŠ Rogaška Slatina je lahko sodelovalo na izvrstno pripravljenih aktivnostih učenja, poučevanja in usposabljanja. Iskanje skritega zaklada v starem mestnem jedru, odkrivanje pokrajine na sprehajani poti skozi kanal Sv. Ante, delavnice o poklicih prihodnosti, spoznavanje življenja na otroku Prvić ter muzeja Fausta Vrančića so le nekatere izmed dejavnosti, ki niso pustile nikogar ravnodušnega.

Teden inovativnega učenja so učenci in spremljevalci povzeli takole:

»Bila je najboljša izkušnja ever. Upam da gremo naslednje leto tudi. Enostavno: našla sem si super družbo in tudi mi iz Slovenije smo se bolje povezali.« (učenka I. OŠ Rogaška)

»Izkušnja, ki mi je omogočila izpopolnjevanje oz. nadgradnjo strokovnih znanj in kompetenc, socialnih veščin, spoznavanje novih krajev in ljudi … Pozitivno je vplivala na mojo samozavest in motivacijo za timsko delo. Omogočila mi je tudi uvid v pedagoško delo kolegic iz drugih držav ter nabor novih idej za moje delo v razredu.« (učiteljica I. OŠ Rogaška)

Več o tednu mobilnosti si lahko pogledate tukaj.

Koordinatorica projekta:
Katja Vreže

 

 

PROJEKT, KI NAS POVEZUJE

Rogaška Slatina je v mesecu marcu ponovno postala prizorišče druženja in učenja za sodelujoče učence ter učitelje Hrvaške, Srbije in Slovenije, ki sodelujejo pri Erasmus+ projektu Meja ločuje, kultura združuje.
Družine naših učencev so prijazno sprejele v svoje domove mlade goste iz Šibenika in Novega Sada in tako pokazale pravo štajersko gostoljubnost.
Na I. osnovni šoli Rogaška Slatina smo pripravili zanimiv program z naslovom Dediščina – most v prihodnost, ki je spodbujal timsko delo, socialne veščine, spretnost komuniciranja, odgovornosti, raziskovanja, ustvarjalnosti, podjetništva ter učenje drugih pomembnih življenjskih veščin.
Najprej smo z učenci raziskovali Slovenijo le preko računalnikov, v sredo pa smo se z avtobusom odpeljali do Škocjanskih jam in Ljubljane, kjer smo si lahko v živo ogledali primere ohranjanja naravne in kulturne dediščine naše države.
Tudi v našem domačem kraju imamo gostom kaj pokazati. V svoje prostore nas je sprejela vodilna slovenska hiša lepote, Kozmetika Afrodita, in nam predstavila uspešno poslovno pot. Na Šolskem centru Rogaška Slatina so pripravili zanimivi delavnici izdelave očal ter ustvarjanja s steklom. Čebelarstvo Rogaška Slatina pa nam je svojo predstavitev popestrilo še s pokušino medu.
Z vlakom smo se zapeljali do Rogatca, kraja z bogato kulturno in naravo dediščino, gostom pokazali največji slovenski muzej na prostem ter se sprehodili skozi konjušnico Konjeniškega kluba Strmol.
Delavnice na šoli so bile poučne in zabavne. Učenci so dokazali, da znajo izdelovati unikatne družabne igre. Delavnica mešanja mask za nego obraza je kemijo približala tudi tistim, ki je sicer nimajo najraje. Igra T-balla je spodbudila h gibanju ne samo učence, temveč tudi učitelje. Marsikdo pa je lahko našel svojo podjetniško žilico na delavnici finančnega opismenjevanja.
Kulturna dediščina je prisotna v našem okolju na vsakem koraku. Če jo poznamo, cenimo in razumemo, lahko lažje razumemo tudi druge kulture. S to idejo v letošnjem šolskem letu uspešno zaključujemo projekt, ki nas povezuje.

Koordinatorica projekta:
Katja Vreže

Sodelovanje, ki premika meje

Našega zadnje druženje v okviru Erasmus+ projekta Meja ločuje, kultura združuje se je ponovno odvijalo v Novem Sadu. Kolegi iz partnerske osnovne šole »Žarka Zrenjanina« so nam pripravili pester program, kjer ni manjkalo kreativnosti in zabavnega učenja.

Osmošolki sta takole opisali svojo izkušnjo: »Mobilnost mi je bila zelo všeč. Šola je izvedla zanimive delavnice, iz katerih smo se lahko veliko naučili. Z ostalimi udeleženci smo izmenjali mnenja in izkušnje o izobraževalnem sistemu. Domačini so zelo prijazni in ustrežljivi«.

»To je bila zabavna, smešna in odlična izmenjava. Imela sem se super in spoznala ogromno novih in izjemnih ljudi. Veliko sem izvedla o srbski zgodovini, kulturi in njihovih naravnih znamenitosti. Gostitelji so me sprejeli takšno kot sem in bili so zelo prijazni z mano. Lepo mi je bilo, ko smo šli v kakšen muzej, saj sem videla veliko njihovih umetnin. Ta izmenjava je bila zame najboljša na svetu«.

Mobilnost je imela pozitiven učinek tudi na učitelje spremljevalce: »Prijaznost in odprtost domačinov ter lepota samega mesta, raznovrstne aktivnosti in sijajen program so nas ponovno navdušili. Preživeli smo prekrasen teden učenja o tradiciji, sodelovanja ter strpnosti. Prav toliko kot učenci smo uživali tudi učitelji. Upamo na ponovno sodelovanje, saj smo odlična ekipa, ki premika meje.

(Skupno 416 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost