Skoči na glavno vsebino

Devetošolci so imeli v četrtek, 8. junija 2023, še zadnji naravoslovni dan v tem šolskem letu, pa tudi zadnjega osnovnošolskega. V prihodnjem tednu namreč zaključujejo s poukom.

Nad aktivnostmi Aninega dvora in Steklarne Rogaška smo bili navdušeni.

V dveh skupinah smo se sprehodili do muzeja, ki predstavlja sožitje preteklosti in sedanjosti na enem mestu, kot nam je povedala vodička. Ob predstavitvi skozi 5 tematsko različnih zbirk, ki ponazarjajo vse znamenitosti Rogaške Slatine, smo spoznali, da je naš kraj res omembe vreden ne le na zemljevidu Slovenije, ampak tudi izven meja. V eni glavnih znamenitosti Rogaške nas je po vstopu v notranjost očaral osrednji prireditveni prostor, ki je bil pripravljen za poroko; v njem smo tudi prepoznali, da je steklo eden glavnih prepoznavnih elementov kraja. S stropa namreč visi 3.500 majhnih kristalov, na zavesah 4.900 kristalnih lističev. V notranjosti Aninega dvora smo si ogledali steklarsko, grafično, domoznansko, parkovno in vodno zbirko.

V Steklarni Rogaška so nas popeljali po turistični poti. Povedali so nam, da v podjetju že od leta 1665 gojijo tradicijo ročno izdelanega kristalnega stekla, ki je s svojim leskom in jasnostjo eden najkakovostnejših na svetu. Vsi izdelki so še vedno izdelani ročno, mojstrom steklarjem pa pri tem pomaga najsodobnejša tehnologija. Ogledali smo si proizvodnjo stekla – popeljali so nas skozi vse faze – od osnovnih surovin, pihanja stekla do plemenitenja izdelkov, dekoriranja v končni izdelek, končnega pakiranja.

Nekaj fotografij z dneva dejavnosti

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost