Skoči na glavno vsebino

Učenci, ki poglabljamo svoja znanja kemije, biologije in fizike za Preglova, Proteusova oz. Stefanova priznanja ter nas zanima raziskovanje v naravoslovju, smo v petek, 15. novembra 2019 sodelovali na prireditvi Veselje do znanosti na Gimnaziji Celje – Center, s katero kot UNESCO šola obeležujejo dan znanosti za mir in razvoj.

Po uvodnem pozdravu in navdihujočem nagovoru g. ravnatelja Gregorja Deleje, smo si učenci tridesetih osnovnih šol celjske regije, skupaj z učiteljicami spremljevalkami, ogledali večkrat nagrajeni avtorski projekt dramskega igralca in voditelja oddaje Male sive celice Nika Škrleca Naj gre vse v π. V predstavi nam je predstavil svojo zanimivo in zabavno mnemotehniko palače spomina, s pomočjo katere si je zapomnil 3141 decimalk števila pi ter združil svet matematike, števil, domišljije in gledališča v dinamično, igrivo celoto domišljijskega absurdnega sveta, v katerem je vse mogoče.

Sledila sta premor za malico in dijaško voden ogled šole. Ogledali smo si učilnice ter druge prostore, za katere smo pokazali interes.

V drugem delu prireditve smo nato sodelovali v treh delavnicah z naslovi: Kemijski zakaji, Skrivne pisave in Matematika drugače. V njih smo izvajali različne in zabavne kemijske poskuse, izvedeli in se naučili veliko novega o skrivnih pisavah, prajezikih ter šifriranju sporočil.

Po zaključku prireditve, ko se je že mračilo, smo se sprehodili še po starem mestnem jedru, si ogledali ostanke rimske Celeje ter se nato domov odpeljali z vlakom. Nekateri so se peljali prvič, zato je bila tudi to razburljiva izkušnja, ki je zaključila uspešen dan.

Olena Pentlikhovska, 9. b

Utrinki

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost