Skoči na glavno vsebino

S strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti smo prejeli edinstveno priložnost za udeležitev učencev na dvodnevni kiparski likovni koloniji v Malečniku. Likovna kolonija je potekala v četrtek, 12. in petek, 13. 10. 2023.  Učenci so imeli priložnost kipariti iz lesa, pod mentorstvom akademskega kiparja Marjana Dreva.

12. 10.  2023

Zelo lepa pokrajina, majhna šola, vsi udeleženci smo imeli izvirne ideje. Mi smo sicer imeli idejo, da bi izoblikovali štorkljo, a so bili debeli hlodi, ki so nam jih tam moški pomagali odrezati. Pri rezanju je naša oblika prišla ‘narobe’. Zato smo naredili pingvina. (Ema P.)

Presenečeni smo bili, ker je bila šola zelo majhna. Ko smo prišli na prostor, kjer smo izdelovali, pa smo najprej zagledali velike hlode. Gospod, ki je imel žago, nas je vprašal, kaj bomo delali. Rekli smo, da bomo delali štorkljo in nato jo je skiciral na hlod in izrezal. Vendar smo si kasneje premislili in delali pingvina. (Špela T.)

Ko smo prispeli, nas je ravnateljica odpeljala v učilnico za likovno umetnost, kjer nam je učiteljica za LUM razložila, kako bo potekal dan. Izbrali smo si najboljši hlod, ki nam ga je oblikoval v želeno obliko – štorkljo. Ko je končal, smo hlod odnesli na delovno mesto. Tam smo ga z bati in dleti začeli obdelovati. Proti koncu nam je kip izgledal bolj pingvin in smo se nato lotili dela pingvina. Kip je izgledal zelo lepo. (Aleks L.)

13. 10. 2023

Ko smo prispeli v šolo, smo si šli po naš izdelek in orodje. Pričeli smo z oblikovanjem in detajliranjem desnega in levega krila pingvina. Nato sem pričel z brušenjem. Razpoke sem odbrusil stran in zgladil površino pingvina. Nato smo vse izdelke dali na mizo in naredili skupinsko fotko. (Aleks L.)

Ko smo prispeli, smo kar takoj začeli nadaljevati svoj izdelek. Danes smo ga bolj kot ne samo brusili. Nastal je lep, postaven in lepo gladek pingvin. Zadovoljna sem s končnim izdelkom. Bila je tudi ideja, da bi naredili majhno ribo, ker smo še imeli čas, a se je trikrat polomila. Potem smo pa šli v ‘Meka’. (Ema. P.)

Drugi dan smo nadaljevali z izdelkom. Večinoma smo morali samo še brusiti, da je bil les gladek. Težava je bila sicer, da je bil les še moker in se ni dobro brusil. A smo kljub temu s pomočjo brusilnega stroja uspeli in nastal je lep, gladek kip pingvina. Tako smo končali prej kot drugi. Pospravili smo, se fotografirali in potem počakali, da je po nas prišel hišnik. Bili smo zadovoljni s svojim izdelkom, ne glede na to da je nastalo nekaj čisto drugega, kot je bilo na začetku mišljeno. (Špela T.)

FOTO UTRINKI

Katja Čož, prof.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost