Skoči na glavno vsebino

14. marca je svetovni dan znamenitega števila π – pi. Zakaj?
Število pi ima vrednost 3,1415926… in njegov začetek 3,14 je enak angleškemu zapisu datuma 14. 3.

Število π je matematična konstanta, imenujemo ga tudi Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število in je enako razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. π je neskončna decimalna številka. Trenutni svetovni rekord v poznavanju števila števk π pripada uslužbenki Googla, Japonki Emmi Haruka Iwao. Če je bilo doslej znanih 22 bilijonov cifer števila, po novem ta številka znaša 31,4 bilijona.

Številni ljubitelji matematike oziroma števil se vsako leto pomerijo v recitiranju decimalk števila pi. Tudi na naši šoli smo letos organizirali to tekmovanje. Udeležili so se ga Matej Krklec, Nina Klemenčič, Maša Križan iz 9. razreda, Anita Veselaj, Primož Kidrič iz 8. razreda in Žiga Maček iz 7. razreda. Najboljša je bila Maša, ki je odrecitirala kar 110 decimalk in je za nagrado prejela žepno računalo. Tudi ostali učenci so se odlično izkazali. Čestitamo!

Albina Plemenitaš, prof.

 

Vtis s tekmovanja v recitiranju števil π:
Na tekmovanje sem se prijavila za zabavo. Še sama najbolj ne vem, kako sem si zapomnila številke, ampak ni mi bilo težko in lahko bi si jih zapomnila še več. V kratkem času sem se naučila veliko decimalk števila pi, na tekmovanju pa mi jih je uspelo recitirati 111.
Maša Križan, 9. a
Posnetek

 

Fotografije

(Skupno 476 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost