Skoči na glavno vsebino

Dan varne rabe interneta 2022 bomo praznovali 8. februarja. Letos ga posvečamo temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Internet je okolje, kjer lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne, včasih je za njimi skrit komercialni interes ali celo nedobronamerni motiv. Tako so mladi izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom. Vse to pa ima lahko vpliv tako na duševno kot fizično zdravje, predstave o življenju in samopodobo mladostnikov.

Ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin sta izredno pomembna. Mlade želimo opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtubu, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju.

Kviz: Znaš presoditi, ali je spletni izziv primeren, da ga izvedeš? (link)
Kviz: Ali znam uporabljati družabna omrežja? (link)
Kviz: Dobro počutje na internetu za učence 4.-6. razreda (link)
Kviz za najstnike: S kvizom do prepoznave laži na internetu (link)

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno delujeta tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. 

Več lahko preberete na safe.si.

Patrick Pirš

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost